Reklam
Reklam
DGS | Dikey Geçiş Sınavı | DGS Puan Hesaplama | DGS Tercih Robotu

DGS için SoruMatik Uygulaması

DGS için SoruMatik Uygulaması

Dikey geçiş sınavı (DGS)’na hazırlanan bir çok adayın olmazsa olmazı programlı çalışmaktır. Bir çok kişi tarafından kolay bir sınav gibi gözükse de aslında çok da öyle olmadığı, sadece programlı ve disiplinli bir çalışmayla sınavın başarılabileceği bilinen bir gerçektir. En azından hedefi yüksek olan kişiler için durum böyle….

Sitemizi yakından takip eden bir üyemiz bunun farkında olup Excel dosyasında yapmış olduğu SoruMatik uygulamasını Dgsli.org takipçileriyle paylaşmamızı rica etti. Bizlerde faydalı gördüğümüz bu uygulamayı sizlerle paylaşıyoruz. Arkadaşımızın uygulama için yaptığı açıklamada şu şekilde;
yeni escort
Öncelikle geri dönüşünüz için teşekkür ediyorum.

Yazıya başlamadan önce içerik hakkında bilgi vermek istiyorum. Yazıda şunlara değindim, neden bir tabloya ihtiyaç var? Bu kadar derin analiz gerekli mi? Tablonun işleyişi, kullanılması ve tabloyu hangi prensipler üzerine kurulu olduğunu anlatmaya çalıştım. Yazı biraz uzun, umarım sıkılmazsınız 🙂

COMO-TIRAR-VISTO-AMERICANO-PORTO-ALEGRE

Yazıya şöyle başlamak istiyorum. Neden böyle bir tablo geliştirme ihtiyacı hissettim?

Ben DGS’ye hazırlanırken daha önce sınava hazırlanma ile ilgili iyi bir tecrübeye sahip değildim. Bu hazırlanma sürecinde sayısız problemle karşılaştım. Bunlardan en önemlisi ise 1 yıl boyunca sınava hazırlanırken çalıştığım konularda problem yaşamamdı. Bu şu şekilde oluyordu. Senenin başında başlarken her şey güzel gidiyordu, konuları hazmederek ilerliyordum. Biraz zaman geçtikten sonra kontrolü kaybetmeye başladım, konular birikiyordu. Dershaneye gittiğim için her ay 1 tane mutlaka denemem olurdu, denemeye girene kadar her şey yolunda gibi gözüküyor her konuyu anlayarak geçiyorsunuz her şey tas tamam, denemeye bir giriyorsunuz birde bakıyorsunuz ki daha önce çalışıp gayet iyi anladığınız konuları unutmuşsunuz, yapamıyorsunuz.

İşte ben bu problemi aşmak için gerçekten çok düşündüm ne yapabilirim diye hocalara sordum, arkadaşlardan öneri aldım, sormadığım destek almadığım yer kalmadı. Herkesin dediği klasik şey var işte eğer sınava hazırlanmışsanız bilirsiniz. Arada bir önceki konulara geri dönüp onları tekrar et ve unutma. Ama hiç denildiği gibi kolay gelmedi bana. Aklımda bir sürü soru vardı. Bunu ne sıklıkla tekrar edeceğim, hangisinde eksiğim olup olmadığını nasıl anlayacağım, eksiğim olan konunun üzerinde ne kadar durmam gerekiyor gibi tonlarca soru. Ama hiç kimse benim istediğim gibi elle tutulur KESİN, ETKİLİ veya SOMUT bir çözüm önermedi/öneremedi.

Bu probleme çözümü bulduğumda sınava 1-2 ay gibi bir süre vardı. Bundan dolayı bu tabloyu hazırlamakla uğraşmadım. İlk başlarda basit bir tablo hazırlamıştım, fakat oda pek etkili değildi. Çalışma sistemimi/düzenimi de oturtamadığım için, sınava da az süre kaldığı için, stresten dolayı tabloyu profesyonel bir şekilde hazırlayıp kullanıma hazır hale getirmek mümkün olmadı. Ama çok şükür ki, buna rağmen sınavı kazanabildim ? O zaman ki üzerimde olan baskıya inanamazsınız, bu beni ruhsal olarak gerçekten bitirdi.

Bu sıkıntının ne kadar büyük olduğunun farkına vardığım için bu tabloyu sınavdan sonra çok kapsamlı hazırlayıp, çalışmak isteyip de nasıl çalışacağını, yöntemini, tekniğini bilmeyen insanlara yardımcı olmak amacıyla paylaşmaya karar verdim. Benim niyetim çalışmaya hevesli olan herkese bir teknik araç sunmak, yani bu karmaşayı kontrol altına alabilmek. Eğer bu çalışma kontrollü bir şekilde olmazsa çalışma tekniğini yöntemini bilen kişi bilmeyen kişiden az çalışarak yüksek netler çıkarabiliyor. Bu sayede çalışmaya hevesli olan kişilere yardım etmek ve fırsat eşitliği sunmanın daha iyi olacağı kanısındayım.

class-close-up-diary-8769Hazırladığım tabloya gelirsek. Bu tabloyu hazırlarken genel prensibim şu oldu. Ben hangi konudan ne kadar soru çözdüm, hangisinden çözmedim ya da geri kaldım. Yani bu aslında şu anlama geliyor, ben hangi konulardan geri kaldım unuttum ama farkında değilim. İşte benim kontrol altına alamadığım şey tam olarak buydu. Bu tabloyu bu temele dayandırarak hazırladım.

Her konuya zamanı geldiğinde çalışıyordum anlayıp diğerlerine geçiyordum, fakat sonra konular üst üste gelince neye ağırlık vermem gerektiği konusunda hep bir problem yaşıyordum. Bu öyle bir problem ki neye bazen çalışacağınızı bilemez hale geliyor ve çalışmayı bile bırakabiliyorsunuz. Bu probleme şu şekilde bir çözüm getirdim. (Aslında bu tekniği bir arkadaşımdan duymuştum, bunu aldım biraz geliştirdim).

Öncelikle hangi konuda geri kalıp hangisinde tamam olduğunuzu anlamanız için bunu zamanı kullanarak ölçmeniz gerekir. Çünkü unutma dediğimiz kavram zamanla ilişkilidir. Yani hangi konuda ileri, hangisinde geri, hangisinde yeterli olduğunuzu tespit etmek için, birim zamana düşen çözdüğünüz soru sayısını saptamanız gerekir.

İşte tam bu noktada arkadaşımın tekniği devreye giriyor. O konuları unutmamak için bana şunu demişti, her hafta tüm konulardan mutlaka soru çözerim. Ben bunu alıp biraz değiştirdim ve diyorum ki, bir konuda ne seviyede olduğunuzu ölçmek için ortalama olarak haftada o konuyla ilgili kaç tane örnek çözdüğünüze bakarsınız. Yani her hafta tüm konuları baştan tekrar etmeye gerek yok.(Eğer yapabilen varsa ne ala, ama sınava yaklaştıkça bu pek mümkün olmayabiliyor. Çalışacağınız toplam 50-60 adet konu başlığı mevcut. Gerisini siz düşünün) Amaç sadece 1 haftada ORTALAMA olarak belli bir konu ile ilgili ne kadar soru çözdüğünüzü görebilmektir. Bu serüvene başladığınızdan itibaren geçen zaman içerisinde haftalık ortalama soru çözülme sayısına bakılarak hangi konuya ne kadar ağırlık verdiğinizi görebilmenizdir.

Şimdi sıra tabloyu anlatmaya gelirsek. Bundan dolayı tabloda toplam 52 hafta mevcut(yani 1 yıl). Tabloyu Matematik yada Türkçe’de hiç temeli olmayan birine göre ayarladım. Bundan dolayı eğer bir konuyu yeni öğreniyorsanız, en başlarda sadece o konu ile ilgili çözdüğünüz soru sayısını girmelisiniz. Konu öğrenildikten sonra başka konuya geçilince o konuyu unutup unutmadığınızı anlamak için o konunun olduğu sütuna hiç soru çözmediğiniz haftalarda bile 0 girilmesi gerekmektedir. Bu sayede o konuda ne kadar geri kaldığınızı tespit etme imkanı yakalarsınız. Ama burada bir farklılık var, bu durum hiç öğrenmediğiniz konular için geçerli değil. Bu unutulmaması gerekiyor, eğer her hafta boyunca öğrenmediğiniz konulara da 0 girilirse ortalamayı çok düşürecektir. Eğer kişi istemiyorsa kendi belirlediği belli başlı konular hiç değer girmeyebilir.

Tabloda toplam 12 sayfa mevcut bunların 8 tanesi konular, 1 tanesi haftalık program, 1 tanesi 1 haftada çözülen toplam soru sayısı, 1 tanesi toplam çözülen soru sayısı, 1 tanesi denemeler.

Konuların olduğu her sayfada 2 adet grafik mevcut. Grafiklerin bir tanesi her hafta o konu ile ilgili kaç tane soru çözdüğünüzü gösteriyor. Bu sayede görsel olarak soru çözme sayınızda ki azalış ve artışları gözlemleyebiliyorsunuz. Diğer grafikte ise konuyla ilgili bulunduğunuz ana kadarki çözdüğünüz soruların haftalık ortalamasını gösteriyor. Bu sayede haftalık ortalama soru çözme sayısından yola çıkarak konuyu ne derecede iyi bildiğiniz saptayabiliyorsunuz.

Gelelim diğer bir sayfa olan Bir Haftada Çözüşen Soru Sayısına( Bir haftada Ç.S.S). Bu sayfada amaçladığım şey öğrencinin haftalara göre genel soru çözme performansını ne durumda olduğunu gözlemleyebilmesini istedim. Burada üç adet grafik mevcut, bir tanesi Ana konu başlıklarına göre her hafta kaç tane soru çözüldüğünü gösteriyor. 2. grafikte ise öğrenci yine Ana Konu başlıklarına göre o andaki ortalama soru çözme sayısını gözlemleyebiliyor, 3 grafikte ise haftalara göre haftada toplam kaç soru çözdüğünü gözlemleyebiliyor.

Gelelim diğer bir sayfa olan Toplam Çözülen Soru Sayısına (Toplam Ç.S.S) Burada artık tüm genel toplamı inceleme fırsatı yakalıyoruz. Buradaki grafikleri anlatmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Sadece şunu ilave edeyim, bu sayfada 1. haftadan 52. haftaya kadar çözdüğünüz genel soru sayısı ile ilgili verilere ulaşabiliyorsunuz.

Gelelim diğer bir sayfa olan DENEMELER sayfasına. Bu sayfada şunu hedefledim, bilirsiniz piyasada ortalama olarak 15-20 arası deneme bulunur. Ben en fazlasını düşünerek 12 tane deneme Grubu ekledim.( En çalışkan bir öğrenci bile 1 senede en fazla 12 x 10=120 deneme çözebilir, her deneme paketinde 10 tane olduğunu varsayıyorum…) Burada kişi yaptığı denemelerin değerlerini kaydederek yaptığı netlerin artış ve azalışlarını gözlemleyebilir.

O9IY170Şimdi bu kadar şeyi anlattıktan sonra belki şu aklınıza takılmış olabilir. Bu kadar derin incelemeye gerek var mı?

Ben bu cevabın evet olduğu kanısındayım. Bu çok uzun bir zaman 1 yıl gibi bir süreden bahsediyoruz. Eğer hiyerarşik/sistematik bir şekilde çalışmak istiyorsak, çalışırken bir problemle karşılaştığımızda bunu tespit edebilmemiz gerekir. Bunun yapabilmek için elinizde veri olması gerekir. İşte bu noktada bu tablo bize yardımcı oluyor. Girdiğimiz değerler bizim aslında karnemiz, karnemizi iyi değerlendirmeden yanlışı tam olarak düzeltmek mümkün olmayabilir. Bundan dolayı böyle bir mekanizmaya ihtiyaç olduğu kanısındayım.

Tablodaki grafiklerin ve sayfaların nasıl inceleneceğini/gözlemleneceğini anlatmaya çalıştım. Sıra tabloyu nasıl kullanacağımıza gelirsek. İlk önce şunu belirtmek istiyorum, tablo koruma altındadır. Kişi yanlışlıkla bir değişiklik yapamasın diye sadece gerekli olan hücrelere veri girilmesi izini verdim. Öğrencinin sadece yapması gereken şey çözdüğü soru sayısını ilgili hafta ve sayfadaki konunun bulunduğu hücreye girmek olacaktır. Sadece bu kadar, otomatik olarak diğer sayfadaki grafikler veriler her şey kendiliğinden hesaplanıyor ve hiç el değmeden kendiliğinden değişiyor. Hücrelere girilecek sayı değerine saçma sapan değerler girilmemesi için sınır getirdim. Her hücreye en fazla 500 değerini girebilirsiniz ve harf ve diğer karakterler girilemez. Denemeler sayfasında ise Matematik’teki yanlışlar Matemati’ğin Türkçe’dekiler yanlışlar ise Türkçe’nin doğrularını götürüyor. Ben denemelere DENEME GRUP 1,2,3 diye isimlendirdim. Öğrenci aldığı deneme markasının ismini istediği gibi değiştirebilir.

Kullanıcılara diğer bir tavsiyem ise mümkünse Microsoft Office 2007 veya 2010 üstünü kullanmaları olacaktır. Bu Office 2016 da hazırlanmıştır. Hatta isterlerse bu .xlsx Excel belgesini cep telefonlarına atarak oradan bile değerleri girip takip edebilirler. Fakat önerim Microsoft’un kendi yazılımını kullanmaları yönünde olacaktır. Diğerlerinde düzgün çalışmayabilir.

Son olarak şunu da eklemek istiyorum, tablo korumalıdır fakat bunu son kullanıcı için bu şekilde tasarladım. Ben tabloyu kendime göre tasarladım. Eğer daha iyi fikiri olan birisi varsa korumayı açıp tabloyu geliştirebilir ya da kendi istediği gibi dönüştürebilir. Eğer eklenmesi istenen eksik bir özellik olursa, boş zamanlarımda daha iyisini tasarlamak için yardım edebilirim.

Son söz olarak yazının çok uzadığının farkındayım, bu durumdan dolayı umarım kusura bakmazsınız. Tabloyu geliştirme amacım ve çalışma sistemini net açıklayabilmek için bu şekilde yazmayı tercih ettim. İnşallah öğrencilerimize, değerli insanımıza faydalı olur.

Teşekkürler, Saygılarımla.

SoruMatik indirmek için TIKLAYNIZ.

*Bu yazının tüm hakları Dgsli.org’a aittir. “www.dgsli.org“ biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Avatar emre dedi ki:

    teşekkürler

BİR YORUM YAZ
Jojobet Giriş Yapcasibomholiganbet girişcasino siteleriDeneme Bonuslarcasibom 726Onwincasibom girişcasino sitelericasibom güncel girişcasibom girişholiganbetbets10jojobet güncelgrandpashabetjojobetgrandpashabetGiriş Casibomjojobetjojobet