DGS Puanım Neden Hesaplanmadı?
16 Ağustos 2018 tarihinde açıklanan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçları beraberinde yeni bir tartışmayı da getirmiş oldu. Bir çok aday dgsli.org ve sosyal medya hesaplarımıza puanlarının hesaplanmadığı yönünde mesajlarını iletti.
Peki puanınız neden hesaplanmadı?
Arkadaşlar önceki senelerde sınava giren adaylar sadece matematik veya türkçe bölümlerinden birini çözdüğünde netleri de yeterliyse puanı hesaplanıyordu. Bir çok aday verilen süreyi tek bir bölüm için harcıyordu. 2018 Dikey Geçiş Sınavı kılavuzunda önceki senelerden farklı olarak ham puan koşulu getirildi. Eğer puanınız hesaplanmadı ise ham puan koşulunu yerine getiremediniz demektir.
Ham Puan koşulu nedir?
Ham puan koşulu, 2018 DGS’de uygulanan ve puanınızın hesaplanması için de her iki bölümden en az 0,5 net yapmanızı şart koşan bi kuraldır. Sınavdan önce sizlerle paylaştığımız bu kuralın detaylarını BURADAN öğrenebilirsiniz.
Puanım hesaplanmadı ne yapacağım?
Sizin ile aynı durumda olan bir çok kişi var. Kimi bu kuralı hala bilmiyor. “Hocam dilekçe yazalım çözülür mü?” diye çok soru soran arkadaşlar var. Sizleri anlıyorum ancak bunlar pek ihtimal dahlinde gözükmüyor. Sınavdan sonrada bu kuralın kaldırılması hakkında çalışmalar yapılmış, hatta meclise taşınmıştı. O zamanlar bu konu hakkında haber yapmıştık. İlgili haberin detayına BURADAN ulaşabilirsiniz. Ancak görüldüğü üzere herhangi bir değişiklik yapılmadı.
Dgsli.org ‘un sıkı takipçileri bilirler. Biz gerek sitemizde gerekse facebook, instagram, twitter hesaplarımızda sınavdan önce bu kural hakkında gerekli duyuruları yaptık. Bu koşula dikkat edilmesini, mağduriyet yaşanılmaması adına kılavuzun dikkatli incelenmesi gerektiğini belirttik. Herkes bizi takip etmeyebilir. Takip edenler de yoğunluktan belki gözden kaçırabilir diye mobil uygulamamızdan adayların telefonlarına bildirim yolladık.
Bu kural kaldırılmalı mı? Kaldırılması doğru mu?
Arkadaşlar olaya herkes kendi tarafından bakıyor. İki bölümden net yapanlar; “ Kalkmasın, biz bu kurala dikkat ettik. Kılavuzu inceledik.” diyorlar. Diğer taraf; “Bir taraftan çalışıp, bir taraftan DGS’ye hazırlanıyorum. Yoğunluktan kuralı göremedim. 1 senelik emeğim heba olmasın.” diyor. Bu diyaloglara benzeyen bir çok mail ve mesaj alıyoruz. İki taraftan da objektif yaklaşan sayısı çok az. Kural kalkmasın diyenler, puanı hesaplanmayan rakiplerinin önüne geçmesini istemiyor doğal olarak. Ama onlarında puanı hesaplanmasaydı, bu kuraldan haberdar olmasaydı onlarda bu kuralın kalkması gerektiği savunacaktı. Bu durum diğer taraf içinde geçerli. Yani kısacası içinde bulunduğunuz duruma göre hareket edecektiniz.
Kişisel yorumumu sizlerle paylaşayım. Yıllardır DGS ile uğraşan, bu sınavın adaylar için ne kadar önemli olduğunu bilen ve bu sınavı kazanıp mezun olan birisiyim. Kısacası Dikey Geçiş Sınavının dinamiklerini bilen ve sizlerden biri olarak yorum yapıyorum. Ham puan koşulunu doğru buluyorum. 150 dakikanın tamamını sadece bir bölümde bulunan 60 soru için harcanması sınavın yapısına ters bir durum. DGS bir hız sınavıdır. Zamanı doğru ve verimli bir şekilde kullanmanızı gerektiren bir sınavdır. Verilen sürede temel matematik ve türkçe sorularını doğru çözmeniz beklenir. Sınava daha öncelerden giren arkadaşlarım bilir, önceki senelerde sadece matematik veya türkçe yapmanız istediğiniz bölüm için yetmezdi. Diğer bölümü de yapmanız gerekirdi. Bu da size zamanı verimli bir şekilde kullanıp, iki bölüm için doğru bir strateji yapmanıza neden olurdu. Getirilen bu kuralda size en azından 1 soru yapmanızı şart koşuyor. Yapılmayacak birşey değil.
Gelelim diğer duruma… “Bu koşul bizi zorlamıyor. Sadece haberimiz yoktu” diyen arkadaşlarım. Sizleri suçlamıyorum. Hayatın yorucu temposu içinde bir çok şeyi gözden kaçırabiliyoruz. Bu olağan bir durum. Ama bahane üretmek veya başkasını suçlamak doğru değil. Biz kendi açımızdan her yerde gerekli duyuruları yaptık. Bir çok arkadaşımızda bize sizin sayenizde öğrendik diye teşekkür etti. ÖSYM yayınlamış olduğu kılavuzda da bu koşulun getirildiğini açıkladı. Sizin için önemli olan bir sınava girerken yayınlanan kılavuzu okumanız gerekirdi. Yani suçu ne girdiğiniz sınav yetkililerinde nede başkalarında aramayın. Sadece verdiğiniz öneme bakın derim.
Bu koşulun kaldırılması diğer itirazları da beraberinde getirecektir. Örneğin üyelerimizden birinin sitemize yolladığı mesajda sözel ve sayısal bölümlerin yerini karıştırdığını, matematik sorularını sözel bölüme, türkçe sorularını da sayısal bölüme işaretlediğini söylemiş. İtiraz edersem düzelir mi diyor. Belli ki arkadaşımız sınav heyecanı ile yerleri karıştırmış. Normal bir durum ama bu konuda tüm sorumluluk sınav anında size aittir. Sizce ÖSYM bu itirazı dikkate alır mı? Dikkate aldı diyelim bir çok kişinin sıralamasını değiştirecek. Sınav anında buna dikkat eden adayların önüne geçecek. Aynı durum 0,5 kuralına takılanlar içinde geçerli.
Bunu unutmayın. Bu ne ilk nede son yapılan bir sınav. Bu sene olmazsa sonraki sene veya bir sonraki sene olur. Ama siz gerçekten istiyor ve çaba sarf ediyorsanız bu eninde sonunda olacaktır. Kendinizi üzmeyi bırakın ve önünüze bakın. Bu sınavdan mağlup olarak ayrılmış olabilirsiniz ama bunu fırsata çevirerek güçlü olarak çıkmakta sizin elinizde.
Son olarak ÖSYM kuralın kaldırılacağı yönünde bir açıklama yapmadı. İleri ki günlerde açıklama yapar mı bilemeyiz. Sınav hakkında bir sürü kampanya yapılıyor. Kampanyalar hakkında forum sitemizde bulunan bölüme göz atabilirsiniz.
Hepinize başarılar diliyoruz. Dgsli.org olarak tercih döneminde sizlerin yanın olacağız. Her zaman ki gibi 🙂
Anıl
*Bu yazının tüm hakları Dgsli.org’a aittir. “ www.dgsli.org “ biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal takip yapılacaktır. ©Dgsli.Org
DGS Sıralamaları
2018 DGS Sayısal Sıralaması
2018 DGS Eşit Ağırlık Sıralaması
2018 DGS Sözel Sıralaması
Peki 0.5 kuralına takılan adaylar AÖF tercih yapabilecek mi çünkü AÖF sagdece DGS sınavına girmesi gerektiğini ifade etti ozamn tercih olarak yaza bilir miyiz bilgi verirseniz seviniriz
Tr 50 mattan 13 net yaptım ama sayısal puanım hesaplanmamış neden olabilir?
bende aöf için girmiştim , peki şimdi bir bölümü seçemiyor muyuz?