Tercihlerimi Nasıl Yapmalıyım? (1. Aşama)
DGS sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar tercihlerini belirlemeye başladı. Biz de sizler için DGS tercihinizi nasıl yapmanız gerektiği ile alakalı bir yazı dizisi hazırladık.
İlk aşamaya bugün başlıyoruz.
Dikkat Etmen Gereken Şeyler Var!
Tercihlerini yapmadan önce dikkat etmen gereken bazı noktalar var:
- Tercihlerini yaparken sadece bölümünüzle ilgili YÖK’ün belirlediği bölümleri tercih edebilirsiniz. Alakasız bölümler ölü tercih olur.
- Maddi yönden sıkıntıda isen ikinci öğretim programlarını yazmamayı, yazarsan da kazandıktan sonra yüzdelik dilime girebilme şansınız varsa onu düşünerek yaz.
- Koşullara dikkat et. Hazırlık var mı yok mu, üniversite ayrı bir yerleşkede mi vb. bilgileri kılavuzdaki koşullarda bulabilirsin. Bir yeri yazmadan önce koşullarını dikkatlice oku. Sonradan bir sürprizle karşılaşma 🙂
Kağıdı Kalemi Eline Al, Hazırsan Başlayalım!
İlk olarak bölümlere karar ver. Hangi bölümleri tercih edeceğini seç. Mesela mimarlık mı, inşaat mı? Bu seçimi yaptıktan taban puanlara bakmaya başlayabiliriz. 2018 DGS Taban Puanlarını açıyoruz. Bildiğiniz gibi ÖSYM başarı sıralaması açıklamıyor. Bu yüzden puana göre tercihlerde bulunacağız. Geçen sene 330 puanla kapatan bölüm bu sene 340 ile ya da 320 ile kapatabilir. Bu olasılıkları düşünmemiz lazım. O yüzden puanımız 340 ise örnek olarak 390 dan başlayıp 290′ a kadar hatta kesin yerleşelim diyorsak daha düşük yerlere kadar olan yerleri elimizdeki listeye yazalım.
Elimizdeki listeyi tamamen puana göre sıralamak pek mantıklı olmayabilir ki bu listede de elemeler de bulunacağız. Gitmek istediğimiz üniversite, bir başka üniversitenin puan olarak gerisindeyse ne diye aşağıya yazalım ki? Elimizdeki üniversiteleri değerlendirmemiz hatta elemeler yapmamız gerekir. Ondan sonra üniversiteleri bir sıraya koyabiliriz.
Peki bu değerlendirmeleri nasıl yapacağız? Onu da 2. aşama da sizlere anlatacağız.
hocam şimdi taban puan şartı ilk tercihlerde var ek tercihlerde yok mu yoksa iki tercihte de taban puan şartı yok mu?